Yaşam

Çok okunan romanların yazarı ve Aşk’ı Memnu klasiğinin yaratıcısı Halit Ziya’nın ölüm yıl dönümü

ensonhaber.com

Uşaklı Helvacızadeler Ailesi’nden halı tüccarı Halil Efendi ile Behiye Hanım’ın üçüncü çocuğu olan Halid Ziya, 1866 yılında İstanbul Eyüpsultan’da doğdu.

Halid Ziya, mahalle okulundaki ilk eğitiminden sonra Fatih Askeri Lisesi’ne devam etti. 93 Harbi’nin başlamasından sonra babasının işleri bozulan Uşaklıgil, ailesiyle birlikte İzmir’e giderek eğitimine İzmir Ortaokulunda devam etti. Bugün yazarın ölümünün 88. yıl dönümü. Usta yazarı sevgi ve saygıyla anıyoruz…

Uşaklıgil’in Fransızcaya ilgi duymasında ve Fransız edebiyatını yakından tanımasında İzmir’de Ermeni Katolik rahiplerin çocukları için kurulan yatılı okula gitmesi büyük rol oynamıştır.

İlk yazıları henüz öğrenciyken okurla buluşan edebiyatçı, İstanbul’da Hazine-i Evrak’ta çıkan “Deniz Dana” ve Tercüman-ı Derya’da çıkan “Aşkımın Mezarı” yazılarıyla tanınmaya başlandı. ı Perakende.

Batılı anlamda ilk eserleri yazdı.

1884 yılında Tevfik Nevzat ve Bıçakçızade Hakkı ile birlikte Nevruz dergisini çıkarmaya başlayan Uşaklıgil, bir yandan da Fransızcadan çeviriler yapmaya devam etti. Fransız edebiyatının ünlü isimlerinden Alfred de Musset ve Victor Hugo’dan şiirlerin düzyazı çevirileri ile Louis Figuier’den bilimsel makaleler çeviren Uşaklıgil, dergiye ek olarak George Ohnet’in “Demirhane Müdürü” adlı romanını da yayımladı.

Dışsalcı olmak için İstanbul’a gelen ancak başvurusu kabul edilmeyen yazar, Fransız edebiyatının Türkçe yayınlanan ilk tarihi eseri “Batıdan Sarka Seyyale-i Edebiye: Fransız Edebiyatı Örneği ve Tarihi”ni yazmıştır. Bir süre sonra İzmir’e dönen Halid Ziya Uşaklıgil, İzmir Ortaokulu’nda Fransızca öğretmenliğinin yanı sıra aynı dönemde Osmanlı Bankası’nda misyonerlik yaptı.

Edebiyat öğretti

Uşaklıgil, İzmir Lisesi’nin açılmasının ardından öğretmenlik mesleğine bu okulda devam etmiş, Fransızca’nın yanı sıra Türk edebiyatı dersleri de vermiştir. 1886’da Tevfik Nevzat’la birlikte “Hizmet Gazetesi”ni çıkaran Uşaklıgil, dünya edebiyatı ve tiyatro tarihine dair diziler, romantizmin temsilcisi Ahmet Mithat Efendi’nin yanı sıra “Nemide”, “Ölüm Defteri” tefrika eserleri yazdı. ve “Perdi ve Şirketi”. Bu gazetede gerçekçiliği eleştirdiği ve savunduğu yazılar da yayımladı.

Başarılı yazar, Servet-i Fünun döneminde roman ve kıssa türünün en değerli ismi olarak ön plana çıkarken, edebiyat otoriteleri tarafından Türk edebiyatında batılı anlamda ilk romanları yazan yazar olarak anılmıştır. . Uşaklıgil, 1911’de Ayan Meclisi’ne üye oldu.

Siyasi hayat

Uşaklıgil, 1889’da Meclis Başkanı Emin Ali Efendi’nin kızı Fatma Memnune Hanım ile evlendi; Vedide, Bihin, Sadun, Güzin, Vedat ve Bülent adlarında 6 çocuğu dünyaya geldi. Çocukları Vedide, Sadun ve Güzin’i erken yaşta geçirdiği rahatsızlıklar sonucu kaybeden yazarın oğlu Vedat, 33 yaşında intihar etti.

1896 yılında Recaizade Mahmut Ekrem aracılığıyla edebiyat camiasına katılan Halid Ziya’nın romanları Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilmiş ve daha sonra kendisine büyük bir ün kazandırmıştır. Uşaklıgil’in 1925 yılında yayınlanan Aşk-ı Memnu’su önemli Türk romanlarından biri olarak yerini almıştır.

Darülfünun’da Batı edebiyat tarihini ve estetiğini öğreten yazar, Sultan Reşat’ın Osmanlı tahtına çıkmasından sonra İttihat ve Terakki tarafından mabedin kâtibi olarak saraya atanmıştır. Uşaklıgil, görevi gereği padişahın yanında gezilere çıktı ve 1911’de Ayan Meclisi üyesi oldu.

halit ziya öldü

Harf İnkılâbı ve Dil Devrimi’nden sonra bazı eserlerini sadeleştirerek Latin harfleriyle yeniden yayımlayan yazar, 1937’de Tiran elçiliğinde görev yapan oğlu Vedat’ın intihar etmesi üzerine büyük bir yas yaşadı. roman ve fıkralarıyla çağdaş Türk edebiyatına damgasını vuran, her türlü tedaviyi reddederek uzun bir hastalık sonucu 27 Mart 1945’te vefat etti ve Bakırköy Mezarlığı’na defnedildi.

İşler

Roman:“Nemide”, “Bir Ölünün Güncesi”, “Ferdi ve Şükrü”, “Sefile”, “Mai ve Kara”, “Aşk-ı Memnu”, “Kırık Hayatlar”, “Nesl-i Ahir”, “Kezban-ı” ” ” kopyala

Hikaye:“Bir Evlilik Tarihi”, “Bir Memorandumun Son Yaprakları”, “Nakil, Bu muydu”, “Eyvah Küçük Anekdotlar”, “Bir Yaz Tarihi”, “Soluk Demet”, “Bir Şi’r- Hayalim”, “Sepette Bulundu”, “Bir Aşk Hikayesi”, “Herkesin Acısı”, “Onu Beklerken”, “Aşk Hakkındaydı”, “Eski Dost”, “Kadın Pençesi”, “İzmir” Hikaye, “Kar Yağarken”

oyun:“Firuzan”, “Kabus”, “Fare”

An:“Kırk Yıl”, “Acı Bir Hikaye”, “Saray ve Ötesi”

nesir şiiri: “Mezardan Sesler”, “Nesir Şiirler”

Gezi Yazıları:“Almanya Mektupları”, “Alman Hayatı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu